Alle skal have en blog. De er så hotte lige nu. Derfor skriver jeg også på det indiske net. Herunder er tekster, som jeg i dette nu synes er relevante for et eller andet.

Wednesday, October 10, 2007

Kulturnat 2007 på Østervoldgade 3


Vis stort kort
Min kompagnon ud i Astronomiens Verden er Arne Damm. Vi har de sidste par år stået inde på Østervoldgade 3 og snakket om forskellige former for astronomi. Sidste år havde vi et historisk aspekt med, idet vi snakkede om de to svensk/danske astronmoer Elis og Bengt Strömgren, hvoraf især Bengt er en af astronomiens store kanoner. Han brugte den på hans tid nye kvantemekanik på stjerner. For nu at sige det kort.

I år har Arne og jeg valgt temaet: At se det usynlige. Vi har fire vinkler på det:
  1. Hvordan kunne vi opdage en planet vi ikke kan se omkring en stjerne, der i øvrigt ligger 25.000 lysår væk?
  2. Hvordan udvikler kæmpestore sorte huller sig? I midten af vores Mælkevej er der nok et enkelt - måske to - mægtige sorte huller. Men hvordan opfører sådan nogle sig, og hvordan bliver de til det de er?
  3. Hvad er mørkt stof? Det er der sådan set ingen der rigtig ved, men der er en masse kandidater. Nogle nyere forsøg skal lede efter nogle af disse kandidater. Der er både WIMPs og MACHOs.
  4. Et af de nyeste hot topics inden for astronomien er mørk energi. Det hedder i øvrigt mørk energi af samme årsag som mørkt stof hedder mørkt stof! Det er fordi man ikke ved bedre. Men DARK cosmology center har været med til at måle på nogle supernovaer, og herfra har de fundet ud af nogle af de ting, som mørk energi i hvert fald skal opfylde.
Det kan være, at vi ændrer i setuppet indtil i overmorgen. Der kan komme noget på og noget kan blive taget fra.

Arne har været inde på Østervoldgade 3, som før det blev en administrativ bygning var et observatorium. Der står en gammel, sej kikkert, som de seneste par år ikke har været til at kigge i. Men det forlyder, at vi i år rent faktisk kan bruge den.

Så kom ind på Østervold til kulturnatten på fredag. Hør om den lækre astronomi og se i den dejlige kikkert.

No comments: